طبیعت سر سبز روستای چشمه پهن

طبیعت سر سبز روستای چشمه پهن

طبیعت سر سبز روستای چشمه پهن

طبیعت سر سبز روستای چشمه پهن

تالاب میقان نگینی در دل طبیعت استان مرکزی/ حفظ تالاب با پیوستن به کنوانسیون رامسر

اراک – خبرگزاری مهر: تالاب میقان نگین طبیعت استان مرکزی است. این زیستگاه با ارزش به دلیل ورود پساب کارخانه ها، برداشت بی رویه از معادن حاشیه تالاب، قطع ارتباط اکولوژیک قسمت شمال و جنوب با احداث جاده در داخل تالاب در معرض خطر قرار گرفته است. این درحالی است که مسئولان و دوستدارن محیط زیست استان در تلاشند تا با پیوستن این تالاب به کنوانسیون رامسر راه حفاظت و معرفی آن بعنوان تالاب بین المللی را هموارکنند.

به گزارش خبرنگار مهر، تقویم زیست محیطی جهان را که ورق می زنیم به دوم فوریه مصادف با 13 بهمن می رسیم همان روز جهانی تالابها. روزی که فرصتی است تا توجه بیشتری به اکوسیستمی به نام تالاب شود و مجالی برای معرفی علمی و مناسب این نوع منطقه زیستی به افکار عمومی باشد.

بسیاری از مردم فکر می کنند تالاب ها، مرداب ها و باتلاق هایی دور از دسترس هستند. 43 سال پیش در چنین روزی اولین توافقنامه جهانی در خصوص تالاب ها در رامسر به تصویب رسید. بر همین اساس کنوانسیونی برای محافظت از تالاب هایی با ارزش و اهمیت بین المللی که زیستگاه پرندگان آبی است تشکیل شد است، این کنوانسیون " کنوانسیون بین المللی رامسر" نام دارد.

با توجه به تعریف این کنوانسیون " مناطق مردابی، آبگیرها، تورابزارها، آب هایی که به صورت طبیعی یا مصنوعی؛ دائم یا موقت، با آب ساکن یا جاری، شیرین، لب شور یا شور انباشته شده باشند و همچنین آن دسته از آب های دریایی که عمق آب از ۶متر تجاوز نکند را تالاب می گویند." این تعریف آبسنگ های مرجانی، بسترهای علفی دریایی در مناطق ساحلی، کفه های گلی، جنگل های جزر و مدی مانگروها، مصب ها، رودخانه ها، دریاچه های آب های شیرین و شور، باتلاق های جنگلی و مشجر، مرداب ها و سایر انواع تالاب ها را شامل می شود.

امروزه نقش اصلی تالاب ها، تهیۀ خدمات اکوسیستم همانند تصفیه آب زهکشی مزرعه، بازیافت مواد غذایی، حفاظت از زمین در مقابل خسارات سیل و بازسازی آب های زیرزمینی می باشد. همچنین، تالاب ها، فرصت های تفریحی به وجود می آورند و به حفظ حیات وحش بسیار متنوعی کمک می نماید.

تالاب میقان نگین زیست محیطی استان مرکزی

تالاب میقان  مانند نگینی برطبیعت استان مرکزی می درخشد، طبیعت بکر و تازه ای که کمتر شناخته شده است. تالاب میقان یکی از زیباترین جلوه‌های اکوسیستمی استان مرکزی است که در فاصله 15 کیلومتری از شمال شرق شهر اراک واقع شده است.

تمامی حوزه کویر بالغ بر 9 کیلومتر مربع و میانگین ارتفاع آن 1670 متر از سطح دریای آزاد است. بخش‌هایی از این تالاب در تابستان (به‌ویژه در سال‌های کم‌بارش) خشک می‌شود و از شوره‌زارهای اطراف یا میانه‌ آن (کویر میقان) نمک‌های معدنی برداشت می‌شود.

این تالاب تا حدود صد کیلومتر مربع وسعت می‌یابد و یکی از ایستگاه‌های بین راهی برای پرندگان مهاجری است که در زمستان‌ها از سرزمین‌های سرد روسیه و ... به جنوب ایران و دیگر نقاط جهان می‌روند.

به این دلیل، در ماه‌های آبان، آذر (نیز در اسفند و فروردین که فصل بازگشت پرندگان است) این تالاب، پذیرای پرندگان زیبایی مانند فلامینگو، غاز، اردک و غیره است. تالابی که در فصل پاییز و زمستان به دلیل برخورداری از شرایط مطلوب زیستگاهی و قرار گرفتن در بین 22 تالاب بین المللی و 105 منطقه پرندگان در کشور پذیرای تعداد زیادی پرنده مهاجر است.

تالاب کویری میقان آخرین حلقه اکولوژیک حوضه آبریز دشت اراک

در این تالاب و جزایر کوچک اطراف آن 50 گونه گیاهی که به طور عمده با خاک های گچی، نمک سولفات سدیم و منیزیم سازگار شده اند شناسایی شده است.

به گفته مدیر کل محیط زیست استان مرکزی تالاب کویری میقان آخرین حلقه اکولوژیک حوضه آبریز دشت اراک است که آب‌های سطحی مسیل‌های فصلی راحلقه اکولوژیک حوضه آبریز دشت اراک است که آب‌های سطحی مسیل‌های فصلی راجذب می‌کند و مساحت دریاچه فصلی آن بسته به ورودی آب بین 100 تا 110 کیلومتر مربع متغیر است.

امیر انصاری افزود: تالاب میقان در میان 22 تالاب بین المللی و 15 منطقه مهم پرندگان در جهان قرار دارد. سالانه تا 12 هزار درنای خاکستری به این تالاب مهاجرت می‌کنند که در صورت ادامه روند تخریب تالاب آین مکان را ترک خواهند کرد.

وی با اشاره به اهمیت چنین مناطقی در دنیا ادامه داد: در ادامه گفت: چنین زیستگاه فصلی با ارزشی  در هیچ کجای دنیا نابود نمی شود بلکه بیشتر از قبل محافظت می شود.

تالاب میقان در معرض خطر قرار دارد

انصاری ادامه داد: پس از انجام مطالعات اکولوژیک و بررسی کارکردهای میقان با توجه به کنوانسیون رامسر این منطقه در سال 81 تالاب اعلام شد.

وی اظهار کرد: با تلاش های صورت گرفته این زیستگاه درسال 87 به عنوان منطقه شکار ممنوع تحت حمایت های خاص زیست محیطی قرار گرفته و هم اینک نیز پیشنهاد ارتقای این زیستگاه به تالاب بین المللی در دست پیگیری است.

هم اکنون این زیستگاه با ارزش به دلیل ورود پساب به تالاب،ورود پساب تصفیه خانه شهر اراک، برداشت بی رویه از معادن حاشیه تالاب، احداث و تعریض جاده داخل تالاب و قطع ارتباط اکولوژیک قسمت شمال و جنوب تالاب در معرض خطر قرار دارد.

احداث سد در بالا دست حوزه آبخیز و کاهش آب ورودی به تالاب، تغییر کاربری اراضی در حاشیه تالاب و ورود دام بیش از ظرفیت مراتع، شکار غیر مجاز پرندگان مهاجر به ویژه درنا ، زنده گیری پرندگان شکاری توسط کوخه نشینان و استقرار پروژه های عمرانی در حاشیه تالاب بدون مطالعه ارزیابی اثرات زیست محیطی از مهمترین عوامل آسیب زای تالاب و گونه های زیستی نادر آن است.

با وجود تمام خطراتی که تالاب میقان را تهدید می کند و این که تالاب در سفر پرندگان مهاجر به سمت جنوب ایران نقشی حیاتی ایفا می کند، اما هنوز به ثبت تالاب های بین المللی رامسر نرسیده است. تمام تلاش  محیط زیست استان مرکزی  و موسسه های زیست محیطی مردم نهاد اراک تلاش برای ثبت این تالاب در کنوانسیون رامسر است.

پیوستن تالاب میقان به کنوانسیون رامسر یکی از راههای حفظ تالاب است

وجود گونه های نادر و مهم جانوری و گیاهی در این تالاب و خطراتی که اکوسیستم این منطقه را تهدید می کند، اهمیت این موضوع را بیشتر کرده است. برگزاری جشنواره هنری درنا و جشنواره ملی عکس تالاب میقان از جمله اقداماتی است که در سه ماهه اخیر صورت گرفته است.

مدیرعامل خانه تشکل های مردم نهاد گفت: برگزاری این جشنواره ها به منظور معرفی تالاب و جاذبه های آن و از طرفی مشارکت مردم در معرفی آن است.

سیاوش آقاخانی ادامه داد: در حال حاضر پیوستن تالاب میقان به کنوانسیون رامسر یکی از راههای حفظ این تالاب است و معرفی آن بعنوان تالاب بین المللی است.

وی با بیان اینکه مشکل محیط زیست مشکلی فرهنگی است، افزود: رسانه بعنوان قطعه اصلی پازل در نشر آگاهی و درگیر کردن در میراث فرهنگی شهر که محیط زیست بخشی از آن است، موثر است.

آقاخانی در خصوص جشنواره عکس میقان گفت: جشنواره ملی تالاب میقان اولین جشنواره مشارکتی در این سطح در خصوص تالاب میقان است.

جشنواره ملی تالاب میقان اولین جشنواره مشارکتی

وی افزود: این جشنواره با هدف اصلی ثبت و جاودانه کردن جاذبه های طبیعی از دیدگاه مردم برگزار می شود.

آقاخانی با اشاره به اهمیت معرفی تالاب میقان به مردم ایران، ادامه داد: برای حضور پررنگ همه اقشار در این جشنواره بخش های حرفه ای و آماتور برای جشنواره در نظر گرفته شده است.همچنین بخش کودکان جشنواره نیز از بخش های مهم جشنواره است که با هدف درگیر کردن کودکان در مبحث محیط زیست انجام شده است.

مدیر موسسه مردم نهاد کیمیای سبز با اشاره به همکاری صنایع در برپایی جشنواره تصریح کرد: همیشه صنعت نماد آلودگی بوده است ولی در این جشنواره حمایت صنعت بسیار برجسته بوده است و چندین شرکت صنعتی حمایت مالی و معنوی از این جشنواره داشتند.

رئیس هیئت مدیره موسسه زیست محیطی سبز اندیشان نیز که برگزاری جشنواره هنری درنا را بر عهده دارندگفت: تالاب میقان یکی از مهم ترین اکوسیستم های استان و ایران است که توجه به آن ضروری است.

علی شاهسواری با بیان اینکه ایجاد دغدغه حفظ یک محیط نیاز به دغدغه اجتماعی دارد، افزود: باید در بحث میقان و محیط زیست افکار عمومی و مردم آگاه شوند تا به یک تکلیف اجتماعی تبدیل شود.

این جشنواره با هدف ایجاد آگاهی عمومی و تلاش برای پیوستن تالاب میقان به کنوانسیون رامسر

وی با اشاره به اینکه فرهنگ سازی در این بخش موجب ایجاد نیاز و خواست مردم جهت حفظ محیط زیست می شود، اظهارکرد: وقتی آگاهی عمومی بالا برود و مسئله ای خواست اجتماعی شود، مسئولین نیز این نیاز را در اولویت قرار خواهند داد.

شاهسواری برگزاری جشنواره هایی چون جشنواره هنری درنا را از جمله اقدامات در این راستا عنوان و گفت: برای مشارکت هر چه بیشتر مردم تصمیم گرفته شد تا این جشنواره برگزار شود که مورد استقبال نیز قرار گرفت.

وی افزود: این جشنواره با هدف ایجاد آگاهی عمومی، تلاش برای پیوستن تالاب میقان به کنوانسیون رامسر، جلوگیری از برداشت غیر اصولی از معدن سولفات سدیم میقان و رعایت حق آبه تالاب برگزار شده است.

شاهسواری اهداف جشنواره را مهمترین دغدغه های کنونی حفظ تالاب میقان عنوان کرد و گفت: وقتی انسان با ورودش باعث تغییر در اکوسیستمی می شود در مقابل عده ای هم باید به فکر این باشند تا آن را اصلاح کنند.

 امید که با وجود تمام تلاش های صورت گرفته شاهد معرفی تالاب میقان بعنوان یک تالاب بین المللی باشیم.

.....

یخ زدگی تالاب میقان

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.