طبیعت سر سبز روستای چشمه پهن

طبیعت سر سبز روستای چشمه پهن

طبیعت سر سبز روستای چشمه پهن

طبیعت سر سبز روستای چشمه پهن

بازاری؛ تنها با نام بازار کرمان

راسته بازار، بازار ارگ، چهارسوق گنجعلیخان، بازار اختیاری، بازار وکیل، بازار مظفری، بازار قلعه، بازار مسگری، بازار کلاه مال ها، بازار کفاش ها، بازار حاج آقا علی، بازار زرگری یا ابراهیم خان و بازار عزیز. این مجموعه بازار معروف کرمان را شامل می شود. مجموعه ای که دیگر از آن تنها نام بازار "کرمان" باقی مانده. محلی که مغازه داران غیرکرمانی چندیدن و چند برابر بیشتر از فروشندگان کرمانی در آن به کاسبی می پردازند. این مهم را تنها با گشت و گذاری در بازار می توان احساس کرد. یزدی ها، آذربایجانی ها و مهمتر از همه مشهدی ها و بیرجندی ها، اکثر مغازه های بازار کرمان را در اختیار گرفته اند. بازاری که زمانی از آن بوی صداقت و سادگی کرمانی به مشام می رسید و محل کسب درآمد بسیاری از خانواده های کرمانی بود، هم اکنون با غفلتی که در سالیان اخیر روی داده، دیگر جایی برای کرمانی ها ندارد.

 

کاسب های غیرکرمانی با خرید و اجاره مغازه ها، نه تنها فرهنگ بازار کرمان را تغییر دادند، بلکه با در دست گرفتن نبض بازار، هم اکنون به عنوان یکی از مهمترین پایگاههای اجتماعی کلان شهر کرمان، خط مشی فرهنگی و بعضا سیاسی شهر را نیز رقم می زنند.

اقتصاد بازار نیز که یکی از مهمترین منابع درآمدی مردم کرمان از گذشته تا به امروز محسوب می شد نیز دیگر عایدی خاصی برای کرمانی ها ندارد. سود معاملات را در بازار هم اکنون غیرکرمانی هایی می برند که با مساعد دیدن اوضاع اقتصادی در این مکان به خرید و اجاره مغازه پرداخته و توانسته اند در مدت کوتاهی بازار را از رنگ و بوی سنتی و نجابت کرمانی خارج کنند تا اصالت بازار به این سبب دچار خدشه ای غیرقابل جبران شود.

جواد. م. یکی از فروشندگان بیرجندی فعال در صنف پوشاک در گفت و گویی با اشاره به حضور 3 ساله خود در بازار کرمان می گوید: متاسفانه در بیرجند بازار کامل و بزرگی مثل بازار کرمان وجود ندارد. وی ادامه می دهد: من و چند نفر از دوستانم با دیدن پتانسیل بالای بازار کرمان، سرمایه خود را به این بازار روانه کردیم و با خرید مغازه در بازار  از درآمد مناسبی نیز بهره مند شده ایم. وی در پاسخ به این سوال که شما به چه میزان با فرهنگ و اصالت بازاریان کرمانی آشنایی دارید، می گوید: من تعریف زیادی از نجابت و صداقت بازاریان کرمانی شنیده ام، اما هم اکنون هیچ فروشنده کرمانی را نمی شناسم که در بازار کرمان مشغول به فعالیت باشد.

            

فرج.ص، نیز که صاحب یک پارچه فروشی در بازار کرمان است، می گوید: من به همراه برادر و چند تن از اقوام خود به بازار کرمان آمدیم و با تمام وجود پشت هم هستیم تا بتوانیم بازدهی مناسبی کسب کنیم. این فروشنده مشهدی با اشاره به اینکه برادر من در بازار دست فروشی می کند، می افزاید: حتی دست فروشی در بازار کرمان بسیار بهتر از داشتن یک مغازه در بازار دیگر شهرهاست. وی دلیل عدم استقبال کرمانی ها از فروشندگی در بازار کرمان و واگذاری مغازه ها به غیر کرمانی ها را سختی کار در بازار دانسته و می گوید: مغازه داری در بازار جدای از درآمد بالا، مشقت های فراوانی نیز دارد که کنار آمدن با آنها بسیار دشوار است.

فتح الله مویدی رئیس مجمع امور صنفی استان در گفت و گویی ضمن تایید حضور گسترده غیرکرمانی ها در بازار کرمان می گوید: هیچ منعی در قانون صنفی برای حضور افراد غیر بومی و اینکه کاسبی از شهری به بازار شهر دیگر بیاید وجود ندارد. مویدی می گوید: تعداد زیادی از افراد غیرکرمانی از سالهای قبل ضمن اتحاد با هم به کرمان آمدند و علاوه بر بازار کرمان، راسته خیابان شریعتی را در اختیار خود گرفتند و هم اکنون در این مکانها اقدام به فروشندگی می کنند.

          

مویدی دلیل ورود این افراد به بازار کرمان را پشتوانه مالی بالا و نیز اتحاد با هم ارزیابی کرده و ادامه می دهد: برخی از این افراد مغازه ها را با قیمتهای بسیار بالا (که هیچ کس حاضر به پرداخت این چنین قیمتهایی نیست)، خریداری کرده و با دریافت پروانه در حال فعالیت در بازار کرمان هستند. وی ادامه می دهد: در گذشته اگر مجوزهای لازم را برای ورود به بازار کرمان ارائه نمی شد، غیرکرمانی ها با مراجعه به اداره بازرگانی مشکل خود را مرتفع کرده و جواز لازم را دریافت می کردند چرا که هیچ منعی در قانون وجود نداشت.

وی اصالت بازار کرمان با ورود غیر کرمانی ها به این بازار را از بین رفته ارزیابی کرده و در خصوص راهکارهای مجمع امور صنفی استان برای حل این مشکل می گوید: با پیشرفت موضوع و ورود بی رویه غیرکرمانی ها در بازار کرمان و نیر حساس شدن اغلب مسوولان شهر در این خصوص، جلسات متعددی برای جلوگیری از ورود بی رویه غیرکرمانی ها به کرمان برگزار شد که در طی آن مقرر شد، ارائه مجوزهای لازم به این افراد محدود شود که هم اکنون این مهم درحال انجام است.

وی که آمار دقیقی از غیرکرمانی های حاضر در بازار ندارد، تعداد این افراد را زیاد ارزیابی کرده و می گوید: اغلب این افراد را بیرجندی ها تشکیل می دهند.

+ نوشته شده در  یکشنبه هشتم مرداد 1391ساعت 22:17  توسط حسین تقی زاده  |  آرشیو نظرات

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.